Mina tänder...

Jag har nån slags hatkärlek till mina tänder. Jag hatar att framtänderna står ut, jag hatar att ha över 1 cm överbett, gluggen har jag däremot inga problem alls med. Och många har sagt att dom tycker att tänderna är en stor del av min charm. Jo det kan jag väl hålla med om, men det är inte så charmigt när man biter sig själv i gomen så att den sväller upp o man knappt kan äta. Eller när man ser ut som en tecknad "stereotypkines" (ursäkta ordvalet men jag hittade inget mer passande) när jag ler stort.
 
 
Jag funderar på det här nästan varje dag, men jag vill inte operera om halva ansiktet för att få raka tänder. Jag vill bara ha tandställning, visst hade operationen varit helt riskfri hade jag inte tvekat. Men nu finns risken att jag blir lam i vissa delar av ansiktet, får hängläpp inte kan le osv. Det är risker jag inte vill ta. Sp fort jag har lagat mina trasiga tänder ska jag boka in ett konsultationsmöte på tandregleringen. Dom kan ju ha ändrat åsikt sen sist.

Kommentarer
Postat av: Cecilia

Tycker absolut att de är en del i din charm men då du har ont av Charmen är det ju läge att göra något åt. Förstår att du inte vill ha operation med tanke på komplikationer. Min farfar gjorde en sån op för massa år sedan och han har känselbortfall. Kanske bättre att "bara" ha tandställning om det hjälper :)
Fin är du hur som helst oavsett hur tänderna sitter :)
Kram!

2013-01-12 @ 21:11:10
URL: http://Pippilula.blogspot.com
Postat av: Jossan

Tack! Ja men precis, "bara" tandställning hjälpte lång väg. Överbettet blev mycket mindre när framtänderna flyttades inåt, jag bet mig inte i gommen längre och jag såg inte ut som en tecknad stereotypkines när jag log. Så allt jag tyckte illa om/hade problem med blev avhjälpt av "bara" tandställning. Men på tandregleringen får jag bara tandställningen om jag opererar plus att det blir gratis, Vill jag bara ha tandställning kommer jag förmodligen måsta åka till Sundsvall då det inte finns nån privat tandläkare som håller på med tandreglering här. Det kommer kosta mig ca 30000.

2013-01-12 @ 21:23:39
Postat av: agneta

Själva motoriken berörs inte av en operation utan det är känseln som kan minska på vissa punkter. Jag fick en fläck stor stor som en femkrona på hakan där jag tappade känseln men den har kommit tillbaka nästan helt så det är verkligen inget jag lider av :)

2013-01-13 @ 09:49:30
Postat av: Jossan

Okej, för till mig sa dom annat, att man kunde bli lam i halva underläppen tex eller nåt sånt. Att det fanns risker. Och sen vet jag att man kan få känselbortfall fläckvis, men det är jag inte så rädd för utan det var just det andra. Och det faktum att dom möblerar om halva ansiktet på en. Man får ju som en annan form eftersom dom ska dels flytta fram underkäken, dels kapa av hakbenet och eventuellt flytta bak överkäken också. Känns som att det är väldigt onödigt att gå igenom när jag faktiskt var nöjd och framför allt inte hade några problem med att jag biter mig i gommen efter jag hade tandställning sist.

2013-01-13 @ 20:03:05
Postat av: Tina Wedin

Måste du ha en privat tandläkare för att få tandställning?Finns ju icke privat också, det var via dom jag hade tandställning.

Petes ex hade ju tandställning och hon bet 3000 kr.

kram

2013-01-14 @ 19:32:53
Postat av: Jossan

Det är bara specialisttandvården i stan som sätter tandställningar och dom vill inte göra det på mig utan att operera. Dessutom. väljer jag att inte operera får jag stå för allt själv. Dom anser att det bara är ett skönhetsfel (!!??) o sånt får man betala själv.

När jag pratade med Petes ex så sa hon att hon fick åka till Sundsvall o fixa det privat för dom ville inte göra det på tandregleringen här eftersom det var så lite som skulle ändras. Hon sa till mig att hon fick betala runt antingen 25.000 eller 30.000, minns inte vilket av beloppen det var.

2013-01-14 @ 19:39:03
Postat av: Agneta - My Nail Mania

Jag opererade bara underkäken så det som har med motoriken kanske har med överkäken att göra?
När det gällde underkäken så talade de om att när de skär upp insidan på kinden vid tandraden och skall såga av käken så måste de kapa nervtrådarna som går där. Detta har endast med känseln att göra och det är där en del, ca 30% kan försvinna. Men som sagt vad gäller överkäken har jag faktiskt ingen koll på.

Om du gör hela förarbete med konsultation, foton röntgen etc så får du reda på mer. Den delen får man betala själv men om man som du har fått en turedning klar tidigare så skall det gå på högkostnadskortet. För vad de kommer fram till denna gång behöver inte vara samma som de kom fram till förra gången när du bara tog tandställningen. Mitt överbett har gått tillbaka jättemycket efter operationen så mitt utseende har "normaliserats" eller hur man nu skall beskriva det (det syntes väldigt lite efter op men ännu mindre nu) men eftersom det har ändrat själva positionen på tänderna i underkäken (hade ett slags bananbett) så biter jag mig ändå inte i gommen :D

Du vet ju allt det här redan men mitt tips är att göra hela förarbetet tills de skall sätta rälsen igen och ta beslutet då. Eller har du kanske gjort allt det nu redan? Ligger skapligt efter i bloggläsandet :/

2013-01-15 @ 13:20:42
URL: http://mynailmania.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0