Jossans lyxiga vitlöksost!

Detta behöver man:

200 g naturell philadelphiaost

2 pressade vitlöksklyftor

1 burk svart stenbitsrom

Lite örtsalt

 

Så här gör man:

Blanda ihop osten, vitlöken och örtsaltet. Bred ut det på ett mindre fat, tex en efterrättstallrik. Bred den svarta kaviaren uppepå. Låt stå i kylen en stund. Klart!!


Slottsstek!

Detta behöver man:

Till steken:
En gjutjärnsgryta
1 - 1.5 kilo fransyska
1 stor gul lök
1 stor röd lök
3 små morötter
6 st anjovisfiléer
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
3 msk tomatpuré
1 msk ättika
5 dl vatten
2 msk soya
salt & peppar

Till såsen:'
Ca 5 dl grädde
Spadet från steken
3-4 msk svartvinbärsgelé

Såhär gör man:

Låt köttet ligga kvar i nätet, salta och peppra noga runt om. Bryn köttet i grytan på alla sidor. Skär löken och morötterna i rätt stora bitar och lägg ner runt köttet. Häll på vattnet. Ner med anjovis, lagerblad, kryddpeppar, soya, tomatpuré och ättika. Låt det koka upp och dra sedan ner värmen och låt puttra under lock mellan 1 och 1.5 timmar beroende på hur stor steken är. Vänd på steken då och då, smaka av spadet efter ca halva tiden så att den får rätt smak. När steken är färdig, låt den vila i folie i 10-20 minuter.
När steken vilar. Sila av spadet ner i en kastrull. Koka utan lock tills ca hälften har kokat bort. Häll i grädden och gelén. Låt sjuda i ca 10 minuter.
Servera med kokt potatis och svartvinbärsgelé!!

Enjoy!

RSS 2.0