Jossans potatisgratäng!

Detta behöver man:
1 ugnssäker form
ca 1 kilo mjölig potatis
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 pressade vitlöksklyftor
salt på varje potatislager
vitpeppat efter smak.
Såhär gör man:
Sätt ugnen på lite drygt 200 grader.
Skala och skiva potatisen. Lägg ett lager potatis i formen, salta, lägg nästa lager, salta osv tills potatisen är slut.
Blanda grädden, mjölken, vitlöken och pepparn i en liten bunke. Häll över det i formen över potatisen. Sätt in i ugnen mellan 45 minuter och 60 minuter beroende på hur lång tid det tar för potatisen att mjukna och att gratängen blir krämig.
Servera!!

Citronkladdis!!

Här kommer receptet på den urgoda citronkladdisen jag gjorde i helgen!
Detta behöver man:
150 g smör
1 st citron
2 ägg
2.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Såhär gör man:
Sätt på ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Smörj o bröa en rund form (20 cm i dm)
Tvätta av citronen och torka
Riv av det yttersta av skalet på citronen (ej det vita)
Knäck äggen i en skål och häll i sockret.
Vispa med elvisp tills det är ljusgult och fluffigt.
Pressa i all citronsaft i äggsmeten
Tillsätt vaniljsocker, citronskal, blanda till en jämn smet.
Tillsätt mjölet och det smälta smöret och blanda jämt (på låg hastighet med vispen)
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35 minuter (den ska vara kladdig i mitten)
Låt svalna..
Servera med glass eller grädde!
Enjoy!!

Jossans gorgonzolasås!

Här kommer receptet på min underbart goda gorgonzolasås!

ca 2 dl grädde
200-300 g gorgonzolaost (beroende på hur stark smak man vill ha)
1 nypa vitpeppar
ca 1 tsk strösocker
Ibland kan lite salt behövas beroende på osten

Gör såhär:
Häll upp grädden i en kastrull och lägg ner osten. (Ta bort kanten på den först)
Värm upp den så att osten smälter. I med pepparn och sockret. Låt den gärna sjuda en liten stund.
Red eventuellt med arrowrot eller maizena.
Klart!!

RSS 2.0