Foliebakad lax

 
För 2 portioner
 
Detta behöver man:
 
ca 500 g färsk laxfilé (med skinnet kvar)
Citronskivor
ca 2 msk citronsaft
2 msk smör
Svartpeppar
Salt
Dill
 
Så här gör man:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en rätt stor bit folie, salta o peppra. Lägg på dillen och smöret, häll över citronen och lägg på citronskivorna. Stäng igen foliepaketet nogrannt så inte vätskan pyser ut, då blir den torr. In i ugnen i 20-30 minuter beroende på laxens tjocklek Servera med tex pressad potatis, romsås och en fräsch sallad till. Enjoy!

Kall avokadosoppa (förrätt)

 
 
För 2 portioner:

2 mogna avokado
ca 2 dl hönsbuljong
1 liten chalottenlök
1 liten pressad vitlöksklyfta
ca ½  dl creme fraiche
ca 3 msk citronsaft
ett par nypor vitpeppar & salt

ca 30 handskalade räkor för garnering

Gör såhär:
Värm vatten i en kastrull. (Jag tog 1 hel buljongtärning till mina 2 dl, det blev precis lagom) Låt buljongtärningen lösas upp riktigt. Låt buljongen svalna tills den är helt kall. Hacka löken fint och mixa den tillsammans med buljongen.
Gröp ur avokadon och mixa tillsammans med löken o buljongen. Häll inte ner alla ingredienser på en gång för då har ni ingen chans att reglera smakerna. Ner med resten av ingredienserna. Ta i kanske hälften av allt i taget. Råkar man ta i för mycket eller för lite av nåt så kan man reglera med de andra smakerna.  Till sist, mixa till en slät soppa och ställ i kylen nån timme så den hinner bli kall och smakerna hinner dra åt sig av varandra.
Servera i en skål och toppa med räkorna. Ät och njuuut!

Jossans lyxiga vitlöksost!

Detta behöver man:

200 g naturell philadelphiaost

2 pressade vitlöksklyftor

1 burk svart stenbitsrom

Lite örtsalt

 

Så här gör man:

Blanda ihop osten, vitlöken och örtsaltet. Bred ut det på ett mindre fat, tex en efterrättstallrik. Bred den svarta kaviaren uppepå. Låt stå i kylen en stund. Klart!!


Slottsstek!

Detta behöver man:

Till steken:
En gjutjärnsgryta
1 - 1.5 kilo fransyska
1 stor gul lök
1 stor röd lök
3 små morötter
6 st anjovisfiléer
1 lagerblad
6 kryddpepparkorn
3 msk tomatpuré
1 msk ättika
5 dl vatten
2 msk soya
salt & peppar

Till såsen:'
Ca 5 dl grädde
Spadet från steken
3-4 msk svartvinbärsgelé

Såhär gör man:

Låt köttet ligga kvar i nätet, salta och peppra noga runt om. Bryn köttet i grytan på alla sidor. Skär löken och morötterna i rätt stora bitar och lägg ner runt köttet. Häll på vattnet. Ner med anjovis, lagerblad, kryddpeppar, soya, tomatpuré och ättika. Låt det koka upp och dra sedan ner värmen och låt puttra under lock mellan 1 och 1.5 timmar beroende på hur stor steken är. Vänd på steken då och då, smaka av spadet efter ca halva tiden så att den får rätt smak. När steken är färdig, låt den vila i folie i 10-20 minuter.
När steken vilar. Sila av spadet ner i en kastrull. Koka utan lock tills ca hälften har kokat bort. Häll i grädden och gelén. Låt sjuda i ca 10 minuter.
Servera med kokt potatis och svartvinbärsgelé!!

Enjoy!

Jossans potatisgratäng!

Detta behöver man:
1 ugnssäker form
ca 1 kilo mjölig potatis
5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 pressade vitlöksklyftor
salt på varje potatislager
vitpeppat efter smak.
Såhär gör man:
Sätt ugnen på lite drygt 200 grader.
Skala och skiva potatisen. Lägg ett lager potatis i formen, salta, lägg nästa lager, salta osv tills potatisen är slut.
Blanda grädden, mjölken, vitlöken och pepparn i en liten bunke. Häll över det i formen över potatisen. Sätt in i ugnen mellan 45 minuter och 60 minuter beroende på hur lång tid det tar för potatisen att mjukna och att gratängen blir krämig.
Servera!!

Citronkladdis!!

Här kommer receptet på den urgoda citronkladdisen jag gjorde i helgen!
Detta behöver man:
150 g smör
1 st citron
2 ägg
2.5 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Såhär gör man:
Sätt på ugnen på 150 grader.
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Smörj o bröa en rund form (20 cm i dm)
Tvätta av citronen och torka
Riv av det yttersta av skalet på citronen (ej det vita)
Knäck äggen i en skål och häll i sockret.
Vispa med elvisp tills det är ljusgult och fluffigt.
Pressa i all citronsaft i äggsmeten
Tillsätt vaniljsocker, citronskal, blanda till en jämn smet.
Tillsätt mjölet och det smälta smöret och blanda jämt (på låg hastighet med vispen)
Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 35 minuter (den ska vara kladdig i mitten)
Låt svalna..
Servera med glass eller grädde!
Enjoy!!

Jossans gorgonzolasås!

Här kommer receptet på min underbart goda gorgonzolasås!

ca 2 dl grädde
200-300 g gorgonzolaost (beroende på hur stark smak man vill ha)
1 nypa vitpeppar
ca 1 tsk strösocker
Ibland kan lite salt behövas beroende på osten

Gör såhär:
Häll upp grädden i en kastrull och lägg ner osten. (Ta bort kanten på den först)
Värm upp den så att osten smälter. I med pepparn och sockret. Låt den gärna sjuda en liten stund.
Red eventuellt med arrowrot eller maizena.
Klart!!

Jossans guacamole


(Inte min bild)

Detta behöver man:

2 st mogna avokados
ca 1.5 dl gräddfil (kan uteslutas om man vill ha den mer "avokadig")
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 msk salsa
en skvätt lime
örtsalt
paprikapulver
chilipulver

Gör så här:
Gröp ur avokadona och mosa ihop men låt det vara lite småbitar i så det inte bara blir en smet.
Sen är det bara och blanda på. Kryddmängden kan man ju göra lite som man vill med beroende på hur stark man vill ha den.

Enjoy!

Jossans fuskbea!


Till 2 personer

1 liten burk vanlig creme fraische
Ca 1 dryg matsked senap
Ungefär lika mycket sirap eller honung som senap
Dragon efter eget tycke.
Citronpeppar efter eget tycke
och en nypa salt

Rör ner allt och värm, det behöver inte koka... bara värmas till alla smakerna kommit fram ordentligt.


Superfrasiga våfflor!!

Idag åt vi frasvåfflor till middag och OM dom vart goda! Godaste jag nånsin har ätit faktiskt!


Detta behöver man:
Till ca 8 våfflor

100 g smör
3½ dl vetemjöl
2½ dl vatten
2 dl mjölk
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Såhär gör man:
Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torringredienser i en skål, rör i vatten och mjölk och rör till en jämn smet. Tillsätt smöret. Hetta upp och smörj våffeljärnet. Grädda på! Servera på en gång annars blir dom mjuka.
Jag hade hjortronsylt och socker på.

Jossans kantarellsås!

En god sås gör halva måltiden, enligt mig iallafall. Jag är en såsälskare utan dess like och äter nästan sås med mat till ;) Här kommer det superenkla receptet på min supergoda kantarellsås.

Till ca 4 portioner behöver man.
5 dl vispgrädde (ej matlagningsgrädde)
1 påse torkade trattkantareller (30 gram)
2 Köttbuljongtärningar
Ett par nypor vitpeppar (efter tycke o smak)
1 tsk strösocker
ca 2 msk arrowrot (redning)

Såhär gör man:
Gör såsen helst nån timme innan den ska serveras så får smaken av kantarellrna dra in i såsen ordentligt.
Jag brukar börja med att värma upp grädden och smula ner kantarellrna. Lägg i 1.5 buljongtärningar till att börja med. Ibland blir det lite för salt med 2 av nån anledning. Tillsätt vitpepparn och sockret och låt koka upp, låt det småkoka lite tills kantarellerna har mjuknat. Ställ sen av såsen och låt den vila tills innan serveringen.
Värm då upp såsen, ta några matskedar av grädden i en skål, häll ner arrowroten och se till att blandningen är slät. Häll sen ner det i såsen och låt det nästan koka. Börjar den koka så gör inte arrowroten att den tjocknar.
Klart!!



Recept på Philadelphiaglasstårta!




8-12 bitar

Detta behöver man:
1 form 24 cm i diameter med löstagbar kant
200 g Philadelphiaost naturell
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 äggulor
4 äggvitor
3 dl vispgrädde

Gör såhär:
Blanda philadelphiaosten, strösockret och vaniljsockret till en krämig smet.
Rör ner en äggula i taget och rör om mellan varje. SPARA VITORNA I EN ANNAN SKÅL!
Vispa grädden mellanhård och vänd försiktigt ner i ost/äggsmeten.
Vispa äggvitorna hårda och vänd även det ner i smeten jätteförsiktigt så man behåller luften.
Häll ner glassmeten i formen och ställ in i frysen. Tar ca 5-6 timmar för den att frysa till.

Den går bra att äta som den är men det är gott att ha frukt eller bär till!
Jag brukar använda frysta hallon/blåbär på paket. Jag hällde ner bären frysta tillsammans med några teskedar strösocker i en skål och lät det stå framme och gotta till sig tills det var helt tinat. Då blir det sån härlig söt saft i botten som man kan ringla över.

ENJOY!

Dagens middagstips: Jossans köttfärssås


Min köttfärssås är godast!! Har tyvärr ingen egen bild!

Det man behöver är:
400-500 g nötfärs
1 stor gul lök (Hackad)
2 burkar krossade tomater
1-2 köttbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
Paprika/Chilipulver
Svartpeppar
Salt
Kött & Grillkrydda
Ett par msk Kinesisk soja
Nån matsked socker
Ett par msk tomatpuré

Börja med att stek köttfärsen och löken, häll i de krossade tomaterna och sen kryddorna.
Låt allt koka ihop på medelvärme ett bra tag så att alla smakerna blandas. Krydda allt eftersom så det inte råkar bli jättestarkt osv.
Koka pasta och servera.. *Slurp*

Billigare variant på Tacos!

Idag blir det "Tacos" i pitabröd.

Det blir mycket billigare än vanlig tacos då man behöver salsa, tacokrydda, skal, ost osv.
Vi brukar köpa frysta pitabröd. Det är 6 st för typ 15 kr på Hemköp så det är ett kap.
Sen steker jag bara köttfärs som jag kryddar med lite allt möjligt, gör en guacamole och skär sallad, gurka o lök till.
Sen är det bara att proppa brödet full. Man blir mätt på typ en, ett litet tips bara!



Ny matblogg!

Nu har jag skapat en ny underblogg där jag kommer lägga alla recept och sånt.
Så slipper dom vara i den vanliga bloggen. Orkar inte fixa med nåt tema o så just nu så jag tog bara en mall som redan fanns.

Hoppas den kommer till nytta :)


RSS 2.0